четвртак, 13. април 2017.

Instant kafa

Postoje mnoge priće o tome kako se pravi instant kafa, koliko je ona zdrava, da li je to hemija i slične priče nalik onima za paštetu, salamu i slične proizvode. Zato sam rešio da jedan post posvetim i čuvenoj instant kafi koju popularno zovemo "nes".
Prvi patent za instant kafu registrovan je u Francuskoj 1881. godine, ali proces proizvodnje sličan današnjem predstavio je Nescafe 1938. godine.
Instant kafa se dobija isušivanjem napravljenog ekstrakta kafe smrzavanjem ili raspršivanjem. Smrzavanje je bolja varijanta i češće korišćena pa ću nju opisati.
Fabrike koje proizvode instant kafu nabavljaju zelenu kafu kao sirovinu. Kafa se prvo prži, a zatim se melje. Mlevena kafa se potom pretvara napitak uz pomoć vrele pare i pritiska i zagreva se dok se ne dobije ekstrakt.  Ekstrakt se razliva na pokretne trake koje ga dalje vode u prostoriju za hlađenje.  Da bi se zadržale sve arome, ekstrakt mora da se jako dobro zamrzne (bar na oko -40°C). Tako zamrznut ekstrakt se zatim lomi u granule. Zamrznute granule ipak sadrže vodu koja mora da se izvuče iz njih jer bi se, u protivnom, opet pretvorile u tečnost na sobnoj temperaturi. Da bi se to postiglo, granule se ubacuju u komore sa jako niskim pritiskom gde se zagrevaju na oko 60°C pa se zbog niskog pritiska led pretvara direktno u vodenu paru. Ovako isušena kafa zadržavaja sve arome, a može ostati čvrsta i na sobnoj temperaturi. Granule se posle pakuju u ambalaže i idu u prodaju.
Eto to je ukratko priča o instant kafi. Ne može se porediti po kvalitetu sa specialty coffee pričom jer obično nije navedeno koja su se zrna koristila za pripremu, ali ima i svoje prednosti u odnosu na espreso, filter i slične kafe, a ona se najviše odlikuje u lakoći pripreme i praktičnosti, posebno kada ste van kuće.
Pomenuo bih još da se za pripremu tople instant kafe koristi voda temperature oko 85°C jer će tada kafa najbolje osloboditi svoje arome. Vrlo često ljudi koriste ključalu vodu, a to je velika greška jer se kafi tada poremete arome. Kao i za espreso, za instant kafu se kog nas koriste totalno nestandardne recepture za pripremu. U kafiću u Srbiji, ako poručite instant kafu, ona vam stiže sa toliko mleka da to više podseća na belu kafu, pa ako želite da popijete klasičnu varijantu bez mleka, to morate strogo da naglasite, a uz to ćete najverovatnije i doživeti začuđeno-zgroženu facu konobara uz  pitanje "BEZ MLEKA???".  Elem, instant kafa je napravljena da se pije na jako mnogo načina, a najklasičniji oblik pripreme bi zapravo bio, nećeteverovatigospodebožesačuvaj, bez mleka. :)








Нема коментара:

Постави коментар

Nekoliko prolećnih latte art ideja

Evo nekoliko mojih cvetnih crteza. Mogu vam pozlužiti kao ideja za ove prolećne dane. Naravno, uz to bi se mogla dodati i klasična rozeta, ...