среда, 5. април 2017.

O latte art-u


Latte art je, po meni, nova grana likovne umetnosti gde nam platno zamenjuje kafa, četkicu latijera, a boju, mleko i mlečna krema. Nazalost, mogućnosti nisu neograničene kao kada su u pitanju platno i četkica, ali ipak pružaju neku širinu u kojoj umetnik-barista može da se izrazi. 
Kafu sa dobrim latte artom smatramo prestižnom medju kafama sa mlekom, ali ne samo sa strane vizuelnog aspekta, već i kvaliteta. Da bismo mogli da uradimo latte art, moramo sve korake pripreme da dovedemo do savršenstva. Šta zapravo prethodi samom crtežu? Za osnovu nam treba savršeno ekstrahovana doza espresa, što podrazumeva da smo za nekih 25 sekundi dobili 25ml napitka koji ima elastičnu kremu boje lešnika, sa dobro izraženim aromama. Uslov za to je kvalitetna i sveže pržena kafa, dobro podešen mlin za kafu i dobro podešen espreso aparat. Potom je potrebno od svežeg i hladnog mleka umutiti kvalitetnu i elastičnu kremu koju ćemo na što savršeniji način sjediniti sa prethodno napravljenim espresom tako da dobijemo željeni oblik sa jasnim kontrastom, dobrim prostornim rasporedom elemenata, kao i dobrom simetrijom u slučaju da sam oblik to zahteva. Što se tiče kontrasta, moram da vam skrenem pažnju da nije važan samo sa vizuelnom aspekta već prvenstveno zbog dobrog ukusa, a o tome ću pisati opširnije u nekom od narednih postova.
Latte art je počeo da se razvija od osamdesetih godina prošlog veka i iz godine u godinu je sticao sve veću popularnost. Sada je već dostigao tolike razmere da se pretvorio u pravu umetnost. Razlikujemo dva tipa kreiranja crteža na kafi, a to su free pour tehnika (tehnika slobodnog sipanja) i etching tehnika (tehnika crtanja olovkom za latte art). Tehnika slobodnog sipanja podrazumeva iscrtavanje oblika određenim pokretima latijere (profesionalnog lončeta za grejanje mleka) prilikom samog izlivanja mleka i kreme u espreso. Etching tehnika je pak tehnika iscrtavanja oblika “olovkom” za latte art koristeći kremu od kafe i mlečnu kremu uz mogućnost korišćenja i smese espresa i kakao praha za izvlačenje tamnijih linija. Veoma je popularna kombinacija ova dva načina gde slobodnim sipanjem izlijemo osnovne oblike kojima detalje docrtavamo olovkom za kafu. 
Velike su rasprave o tome koja od ovih tehnika i koji tipovi crteža ostavljaju bolji utisak na goste. Dugogodišnjim radom stekao sam utisak da se gosti najviše oduševljavaju crtežima životinja, ali isto tako, dobro urađen free pour crtež može da izazove podjednako oduševljenje. 
Takođe, ljudi me često pitaju da li je za latte art potreban generalni talenat za crtanje. Odgovor bi bio i da i ne. Sve zavisi od toga šta želite postići. Vrlo često volim situaciju da uporedim sa učenjem sviranja klavira.  Na klaviru svaka dirka ima svoj ton i svako može da nauči tehniku pritiskanja pravih dirki u odnosu na note koje je kompozitor zapisao, a samo onaj ko nosi u sebi muzikalnost i dobar sluh može taj niz tonova da pretvori u pravu muziku dajući joj i svoje emocije. Isto tako, svako može tehnički da nauči da napravi osnovne latte art crteže, ali samo neko ko ima zaista talenta za crtanje može da ih načini i malim umetničkim delima udahnuvši im svoju kreativnost u kombinanici sa tehnikom iscrtavanja, osećajem za oblike i prostorni raspored elemenata itd. 

Latte art je za mene možda i najomiljeniji segment moje profesije jer, ne samo što mene čini srećnim, već je u stanju i mnogim drugima da izmami osmeh i popravi raspoloženje. 

Evo par mojih radova sa objašnjenjima o korišćenim tehnikama:

Tulip - Free pour
Lav - Free pour + etching
Portret - Etching sa smesom espresa i kakao praha za docrtavanje
Paun - Free pout + etching





Slon - Free pour + etching
Cvet - Free pour + etching
Ruža - Free pour + etching
Sova - free pour + etching

Rozeta - free pour


Tulip - free pour


Ulica - etching sa smesom za docrtavanje

Нема коментара:

Постави коментар

Nekoliko prolećnih latte art ideja

Evo nekoliko mojih cvetnih crteza. Mogu vam pozlužiti kao ideja za ove prolećne dane. Naravno, uz to bi se mogla dodati i klasična rozeta, ...